Drömfabriken i Härnestad

Drömfabriken i Härnestadt läs på instagram

Drömfabriken i Härnestad del 2 –Husdrömmar 2022

Drömfabriken i Härnestad del 2 –Husdrömmar 2022

Drömfabriken i Härnestad del 2 –Husdrömmar 2022

Vi på Stiligt kommer recensera 2022 års program av “Husdrömmar” som så många i vårt avlånga land kunnat glädjas åt och inspireras av genom åren, för att så att säga “plocka russinen ur kakan” av programmens innehåll för guidning och hjälp, för era eventuella, egna projekt med husbyggen och renoveringar.

Men kommer även beröra den mentala och känslomässiga aspekten från ett husbygge som är ett av de största “resorna” man gör när man bygger sitt hem från grunden och som deltagarna i programmet så generöst bjudit på med ALLT vad det innebär… både plus och minus.

Så väl mött på vår spaning och spåning kring “Husdrömmar” – 2022.

Drömfabriken i Härnestad

Stiligt - En flygvy över ett hus som rivits nära Drömfabriken i Härnestad.
&Var är vi: Vid Helgeå utanför Åhus, Skåne. Bygget: En ruin i totalt förfall, gammal stärkelsefabrik som tillverkade potatismjöl, som vare sig har väggar, golv eller tak.  Vem ska bo här: Gustav 37 och hans “son”, italienska mastiffen Boris. Temat är: ”Från oroväckande ruin till ett hjärte-värmande hem”. Vem är Gustav: Gustav är en man med många järn i elden. Arbetar som utvecklare för en hotellkedja, är delägare i en krog/nattklubb och nu ska han även få tiden att räcka till för att förvandla en fullständig ruin till ett färdigt drömhem. Budget: 2.5 miljoner som ska täcka kostnader för huset, orangeri och trädgård som omgärdas av väggar och som ska öppnas upp mot utsikten över åns vatten. Tidsangivelse: 15 månader
Stiligt - En 3D-modell av ett hus med Drömfabriken i Härnestad tak.

Bygget på huset börjar med bryggan?!?

Bygget börjar med med att Gustav iordningställer bryggan?!? Kan tyckas vara en underlig prioritering men får sin förklaring att ingen bank lånar ut pengar till en ruin, utan Gustav behöver skapa ett mervärde för att få låna, och bryggan blir också till användning under sommarens bygge, då Gustav och Boris kan ha husrum på båten och sova över på plats.

Lärdom: Våga prioritera utan att bry dig om vad andra kanske tycker och tänker.

Bygget går igång på huset med att färdigställa taket och klä in den med plåt, då solpanelerna ändå kommer skymma mestadels av taket. 

Lärdom: Tänk till vad som är värt att lägga pengar på. Gustav gjorde en stor besparing av kostnader för taktegel genom att lägga ett enklare tak.

Och här kommer kontaktlistan med vänner och släktingar väl till pass, med villiga och hjälpsamma händer att snabba på bygget. Även de två grannarna närmast, där en besitter kunskap om svetsning och en äger grävmaskin, är villiga att ge Gustav ett handtag.  

Lärdom: Våga fråga om hjälp!

lyssna på goda råd och våga ändra dig

Under resans gång får Gustav göra en hel del omprioriteringar som att säga upp sig från jobbet på hotellkedjan för att frigöra tid. Ett helt år utan lön blir lösningen.  Lärdom: “Det blir inte alltid som man tror”. När de tittar på planlösningen så börjar Gert ger råd. Det slutar med att planlösningen på görs om på inrådan av Gert.  P nedre plan tar Gustav  bort badrum och tvättstuga, som hamnar på övre våningen. Istället blir det “bara” r en toalett bakom en vägg på nedre våningen. Även trappan “göms” fiffigt undan. Gustavs egna reflektion: “ Jag är lätt att svänga”. Lärdom: Våga fråga och lyssna på råd från experter. Du behöver inte följa dem. Det brukar dock finnas något vettigt som du kan ha nytta av om du frågar en expert. Lärdom 2: Våga ändra dig

Ha inte brådska med materialval

Stiligt - Ett kök och matsal med träbjälkar på Drömfabriken i Härnestad skapar en mysig atmosfär.
Ett kök med helhetstänk när det kommer till färger och materialval

Hur blev det då?

Gustav kommer också fram till att han är en materialnörd och finsmakare och “betalar straffavgifter med återbruk av använt material som ska återställas”, då han öppnat plånboken lite för djupt som med val av massiv rökfärgad ek till både golv, fönster och kök. Väntar hellre ett tag än att sätta in material som inte känns acceptabla. 

Lärdom: Man blir aldrig 100 procent färdig med ett äldre hus, kommer alltid att behöva fixas och renoveras, så rusa inte fram med sämre materialval bara för att få det färdigt kan man ångra sig när man är klar. Ta en funderare till om det inte är bättre att vänta och lägga lite mer på något som du ska leva med i många år.

Efter 15 månader ,september -2021 var trädgården iordning, men ännu återstod en del pyssel på insidan av huset. I december, 3 månader senare, är Gert och Anne på återbesök och från att Gert från början”” inte var kär i projektet” , så är han nu färdig att flytta in! Förvandlingen är magisk, och Gert använder ordet RESPEKT för både huset och mannen som byggt sitt dröm-hem med sina bara händer. Ett unikt balanserat hus, som Gert uttrycker det. Budgeten sprack med en halv miljon med de dyrare materialvalen och hela kostnaden för inköp och renovering blev ca 4 miljoner kronor, vilket får anses som mycket skäligt pris.

Lärdom:  Om du inte är en van projektledare inom bygg så bör du ha rätt tilltagen marginal på budget och tidsplan för oförutsedda saker.  En van projektledare har ca 10-15% marginal för oförutsett saker. Är du oerfaren projektledare rekommenderar vi att du har så mycket som 25-50% marginal för oförutsedda saker.

Stiligt - Huset i Härnestad är vackert upplyst på natten, omgivet av snö.
Källa : Instagram Huset utifrån

Bilder från projekt

Att beskriva med text hur huset ser ut, ger den inte rättvisa, utan har du missat avsnittet, så gå in på SVT Play för att ta del av LIVSGLÄDJE, ÅTERVINNING, ÖDMJUKHET, RESPEKT och kanske det VACKRASTE SKAFFERIET I SVERIGE

Har du inte sett detta avsnitt av husdrömmar så rekommenderar vi detta av starkt!

Medans kan du titta på lite bilder nedan.

Stiligt - En flygbild över Drömfabriken i Härnestad på landsbygden.
Källa : SVT Huset och ruinen ovanifrån
Stiligt - En flygbild över Drömfabriken i Härnestad på landsbygden.
Källa : SVT Huset och ruinen ovanifrån
Stiligt - Ett hus med rött tak mitt på en åker nära Drömfabriken i Härnestad.
Källa :SVT Precis inna bygget startar
Stiligt - Taket i ett rum på Drömfabriken i Härnestad är konstruerat med träbjälkar.
Källa: SVT - Taket på nedervåningen
Stiligt - Ett vardagsrum med öppen spis och träbjälkar, inspirerat av Drömfabriken i Härnestads mysiga estetik.
Källa : SVT Vardagsrummet med öppen spis
Stiligt - Ett kök med handfat och spegel designat av Drömfabriken i Härnestad.
Källa : SVT Skafferiet
Stiligt - Ett kök med vinflaskor på bänken från Drömfabriken i Härnestad.
Källa : SVT Utsikt från köket och vardagsrummet
Stiligt - En trappa upplyst av ett ljus från ovan.
Källa : SVT Trappan
Stiligt - En man och kvinna som håller vinglas framför ett hus och firar sin HUSDRÖMMAR.

HUSDRÖMMAR omgång 10  2023

HUSDRÖMMAR omgång 10  2023 -”Tillbakablick från Husdrömmar som fyller 10 år” Jubileumsfest för alla deltagare sedan 10 år tillbaka i tiden med arkitekt Gert Wingårdh och programledare Anne Lundberg, SVT-kollegor som värdpar

Läs mer »
Husdrommar-tillbaka-i-rutan

Husdrömmar 2022

HUSDRÖMMAR HEM / INSPIRATION / Husdrömmar säsong 9, 2022 – Allt om nya säsongen Om du är ett fan av husdrömmar vill du inte missa

Läs mer »