De bästa tipsen och inspiration för färgsättning av kökluckor

Att välja köksfärg är en utmaning. Det är mycket som ska stämma där färg till skåp och köksluckor, väggar, golv och inredning ska kännas välkomnande och harmoniskt och kännas genombearbetat för att fungera som en helhet. Hur ska man tänka och vad börjar man med? Det är här vi vill hjälpa till med de bästa tipsen från oss på Stiligts Färgskola.

Hur du ska börja

Börja med att fundera hur köket är beskaffat, om det är stort eller litet? Mörkt eller ljust? Vad är det för kök du drömmer om i kombination med de förutsättningar som är tillgängliga? Ett litet kök “krymper” med mörkare färgval, medan ljusare kulör gör köket luftigare. Ett stort kök blir mer rustikt och får mer karaktär med mörkare kulör. Tänk också på att kulörer växer med ytan, vilket innebär att de blir färgstarkare över en större yta än över en mindre. Ett bra tips i valet av köksfärg tänka på hemmets övriga rum och finna ut den så kallade” röda tråden” som genomsyrar ditt hem, och som ska matcha och harmoniera stilen till en enhet. Om resten av ditt hem är målad i en kall ton, kanske man väljer att följa samma ton istället för sätta till en varm ton i valet av köksfärg. Eller om hemmet har brokiga, färgglada tapeter som angränsar köket ,så plockar man fram någon av kulörerna i tapeten att måla köket med. Ett kök blir oftast snyggast om man håller ihop tonerna, även om väggfärg och färg till köksluckor inte behöver vara av samma kulör. Man kan få en sober, pudrig yta på väggen genom att använda förslagsvis glanstal 7, som ger en sidenmatt yta. Till det harmonierar blankare köksluckor till en härlig finish. En generell regel är dock att antingen hålla sig till en kall eller varm kulör som matchar resten av inredningen i hemmet. Nyanser inom blått/grönt är kalla, nyanser rött/gult är varma som regel. Rum i norrlägen har oftast ett kallt ljus vilket innebär att kalla nyanser förstärks och upplevs som mer blå eller lila. Testmåla med några färgprover, högst 5, för att inte krångla till det för mycket, för att se hur färgen mixas med ljuset både från fönster men även lampor under dygnets olika timmar, eftersom de påverkar färgen väldigt mycket.
Färgskolans bästa tips och inspiration för färgsättning av kökluckor

Vilken stil är ditt kök påverkar färgvalet

Vilken stil är ditt kök? Det finns en mängd stilar som passar i lite olika färger som förslag.. Men det finns inga givna regler som passar alla. Här följer dock lite tumregler vad det gäller stil på kök och vilka köksfärger som passar bäst, men som sagt, friheten att välja vilken köksfärg man gillar, är ju
upp till var och en! Och det finns egentligen ingen som kan säga vad som är rätt eller fel….. och möjligheter att måla om i ny köksfärg finns ju alltid om det skulle kännas fel. Här följer några populära köks-stilar med förslag på vilken köksfärg som kan matcha stilen bäst. 

”Skandinaviskt minimalistiskt kök” som är mer avskalat och där känslan är mer som ett stilrent kontor och som anpassas efter hemmets övriga arkitektur.

etanolspis öppen spis murstock köksö barstolar köksö minimalistiskt kök platsbyggt Fenix Arizona beige golv till tak köksluckor lyx exklusivt öppen planlösning_

“ Sextiotals-köket” är också ett populärt val och passar bra i varmare toner som var på modet då.

Platsbyggt ramkök retro vit kakel ljusgrå fog lindblomsgrön

“ Lant/sekelskiftes-köket” är en populär stil i svenska hem och färgerna domineras av vitt, beige och Färgskolans bästa tips och inspiration för färgsättning av kökluckor

Ramkök i nyklassisk stil
“ Shakerköket” kännetecknas av de raka ramarna runt skåpen och den symmetriska utformningen av köket och är synonymt med mattare naturfärger.
Shakerstil kök buster and punch hooked 1
“ Grå köksluckor” är populäraste färgen just nu på köksfronten för svenskar som ska renovera eller bygga nytt kök. Det är en klassisk neutral färg som passar de flesta stilar som både” industriell” men även “retrostilen”. Men även ren beige färg, är åter på tapeten och den nya färgen “Greige” som är beige och grå ton tillsammans, som ger en varmare känsla. Färgen ger en mjukare överbryggning av jordiga toner som uttrycker lugn och rogivande harmoni, än vitt och grått, som varit vanligast förekommande köksfärg under flertalet år och som ger skarpare kontrast och gör köket kallare i tonen. Det finns även en mängd beige/grå kulörer som upplevs nästintill vita, om man föredrar det ljusare färgerna, men man har då fått med ett litet stänk av svärta, eller lite rött, för att ge köket en känsla av värme på ett rofyllt sätt. De lugna kulörerna binder ihop olika stilar och uttryck till en mer enhetlig harmoni om man gillar att mixa gammalt och nytt, och som ligger helt rätt i tiden, då man tillvaratar det man redan äger eller köper använt på loppis.