OLIKA TYPER AV MÅLARFÄRG

OLIKA TYPER AV MÅLARFÄRG läs på instagram

OLIKA TYPER AV MÅLARFÄRG

En kort beskrivning av de olika färgerna och hur de är beskaffade och används.

VÄGGFÄRG

Färgen är som namnet antyder, för väggar i sovrum, vardagsrum, kontor och hall med minst 6-10 i glans.
Stiligts färgskola olika målarfärg

SNICKERI- eller LACKFÄRG

Är en färg anpassad för målning av snickerier både utomhus som inomhus. Man skiljer på vatten- och lösningsbaserade färger som är tillverkad av syntetiska ämnen, men det finns gott om miljövänliga alternativ som är baserade på bland annat naturliga vegetabiliska oljor. Vattenbaserat är främst tänkt för inomhusmålning, medan lacknaftabaserad färg är för utomhusbruk. Fördelen med lösningsbaserad lackfärg är tiden man har på sig att stryka ut tiden som är längre än med vattenbaserad. Den tar mellan 3-5 timmar att bli torr, medan den vattenbaserade är dammtorr redan efter ½-1 tim ,men är däremot luktfri fast då endast strykbar i ett par minuter. Båda färgtyperna är dock som regel inte övermålningsbara förrän efter ca 12 timmar.

LINOLJEFÄRG

Färgen är för utomhusbruk till material som trä, plåt och , men även utmärkt ovanpå gammal linoljefärg utan att skrapa bort den gamla, men kan då inte nå ner i underlaget, vilket gör att man förlorar alla linoljefärgens goda egenskaper. För inomhusbruk är den lämplig för trä, puts, järn etc i både torra och fuktiga utrymmen. Glansen på färgen är blank som nymålad, men går ner till halvmatt efter någon månad.

BETS

Bets är en ytbehandling av trä med vatten- eller spritlösningar av färgämnen. Betsning färgar ytan utan att täcka över den, ytstrukturen förblir oförändrad. Den används främst på träinredning, kanske framför allt på möbler. Lasyr är en tunnare täckfärg och har en förmåga att täcka träets alla naturliga ådringar medan bets däremot framhäver struktur och syns igenom.

HÅRDVAXOLJA

Det är en slitstark ytbehandling som används på de flesta typer av träslag, främst , men även på material som bänkskivor och möbler. Precis som namnet antyder innehåller den en blandning av både olja och vax. Oljan vårdar träet medan vaxet ger ett slitstarkt och vattenavvisande skydd. Det går även att använda som ytbehandling av olika stenmaterial som cement, betong och kalk som mår bra av en ytbehandling som skydd.