Planera walk in closet

Planera walk in closet . Det kommer till walk in closet är Platsbyggd walk in closet en perfekt lösning då man kan verkligen maximera lagringsutrymmet läs på instagram

Den ultimata guiden för att planera din walk in closet

Den ultimata guiden för att planera din walk in closet

Den ultimata guiden för att planera din walk in closet

Många drömmer om att ha en egen walk in closet. För den klädintresserade kanske det rentav är ett måste för att slippa dela upp kläderna i flera rum. Hur ska man då tänka för att skapa sina drömmars walk in closet?

Vi på Stiligt har designat och byggt många walk in closets genom åren – vi vet vad som krävs för att skapa unika walk in closets som ger den där extra wow-känslan.

Vi vet också att det är mycket att tänka på för att få ett perfekt slutresultat och att det är många beslut att fatta längs vägen.

Därför har vi skapat den ultimata guiden för att planera din walk in closet. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att planera och designa din walk in closet – steg för steg.

I guiden får du tips om:

Del 1 – Hur du ska tänka när det kommer till budget

Del 2 –  Planera för Plagg och accessoarer

Del 3 – Utformning

Del 4 –  Planlösning

Del 5 –  Designstil

Stiligt - En klädkammare med kläder och ett Bygga bord.

Del 1 - Sätt en budget

Priset för en walk in closet kan variera stort, därför är din budget avgörande för utformningen. Läs om vad som påverkar priset för en walk in closet.

Priset för en walk in closet kan variera stort

En walk in closet kan ha en mängd olika utföranden och kundanpassningar, och priset kan variera stort. Därför är det viktigt att utgå från en budget – utifrån den kan er leverantör arbeta fram bästa möjliga utseende för pengarna. Ju närmare premiumsegmentet ni hamnar, desto mer fokus kan läggas på de små detaljerna. Är du en äkta inredningsnörd blir du överlycklig av de små detaljerna, annars är de kanske mindre viktiga.

Vi upplever att många kunder kan ha en hög budget för ett nytt kök men en betydligt lägre budget för en walk in closet. Det är dock inte ovanligt att en walk in closet har fler stommar än ett kök. Ibland är det rentav så att en mer exklusiv inredning och belysning önskas i en walk in closet än i ett kök. Genom att ange en ungefärlig budget kan er leverantör anpassa lösningarna, med målet att skapa er dröm walk in closet.

Stiligt - En lyxig klädkammare med hyllor och belysning.
lädkammare-inredning-exklusiv-belysning

Vad påverkar priset för en walk in closet?

Priset för en walk in closet påverkas bland annat av val av stommar, luckor, lådor och eventuell bänkskiva. Utöver dessa materialval så påverkas priset även av storlek, utformning och val av belysning – låt oss titta närmare på dessa här:

Storleken och antalet skåp och hur det påverkar priset

Det låter kanske uppenbart men innan man själv har planerat en walk in closet kan det vara svårt att förstå hur många skåp och stommar som faktiskt går åt. Som vi nämnde tidigare så är det inte helt ovanligt att en walk in closet har lika många skåp och stommar som ett kök. Därför är det inte ovanligt att en walk in closet kostar lika mycket som ett kök.

Öppen eller stängd walk in closet?

När man planerar för en walk in closet finns det många beslut att fatta som baseras på estetik, funktionalitet och budget. Ett av dessa val gäller om man ska inkludera eller exkludera dörrar och luckor. Här görs ofta ett tankefel; många tror att de sparar pengar genom att utesluta dörrar och luckor. Men att utesluta dessa innebär att man måste ställa högre krav på materialvalet för stommar och inredning, vilket ofta medför en större kostnad jämfört med om man har dörrar och använder stommar och inredning av laminat.

Belysningen avgörande för resultatet

Belysningens planering och design i en walk in closet är absolut centralt för att uppnå ett lyxigt slutresultat. Användandet av integrerad ledbelysning på strategiska ställen i en walk in closet ger inte bara en estetisk uppgradering utan också praktisk funktionalitet. Många väljer dessutom att inkludera sensorstyrd belysning, vilket innebär att ljuset automatiskt tänds när man öppnar skåpen. Detta tillför en känsla av exklusivitet och modernitet till garderoben.

Belysning kan variera i pris, från några tusenlappar till tiotusentals kronor, men om man investerar i rätt belysning kan verkligen det verkligen lyfta hela upplevelsen av din walk in closet, så det är något vi rekommenderar starkt att inkludera i budgeten.

Är du intressrad att se vad priserna ligger på

Se vår prisguide för en grov uppskattning av vad en walk in closet från Stiligt kan kosta.

Stiligt - En lyxig klädkammare upplyst av ett ljus.
Stiligt - En klädkammare med träskåp och en spegelbyggd bygga.

> alla förtjänar sitt drömhem <

Del 2 - Planera för Plagg och accessoarer

Nästa steg är att ta höjd för hur mycket utrymme ni behöver i er walk in closet. Vissa har fem par skor, andra har femtio par – vad behöver ni ha plats för i er walk in closet?

Hur mycket kläder har du och vilken typ av kläder

Utgångspunkten vid planeringen av en walk in closet är vilka typer av plagg och accessoarer som ska få plats. Vissa har många långa plagg, andra har framförallt kläder som ska vikas. Har du många väskor och smycken som behöver förvaras? Kanske behöver det finnas plats för en strykbräda? Vad känns viktigt för dig? Utifrån era behov kan er leverantör sen skräddarsy inredningen och optimera designen av er walk in closet. Här delar vi med oss av hur vi på Stiligt jobbar för att ta fram skräddarsydd inredning till en walk in closet – utgå gärna från det när ni planerar er egen walk in closet.

Långa plagg

Till exempel kappor, rockar, klänningar med mera. För de allra flesta räcker det med 30-60 cm i bredd och minst 130 cm i höjd. Här brukar vi be kunden att kontrollmäta längden. Vi kan dela av sektioner med stänger på ett smart sätt, som på bilden nedan.
Smart garderobsinredning

Normallånga plagg:

Till exempel skjortor, tröjor, t-shirts, blusar med mera. Här är det ganska vanligt att man behöver 150-200 cm i bredd. Höjden brukar vara minst 85 cm per plagg men om projektet tillåter så utgår vi från 100 cm, i öppna garderober helst 110 cm. Det ger lite mer luft mellan kläderna. Ett högskåp som är 200 cm högt passar perfekt för dubbla rader.

Stiligt - En hall med inreda klädkammare och klädhängare.
Platsbyggd förvaring hall neddragbar klädstång

Byxor och byxhängare:

Byxhängare låser din förvaring till ett enda plagg och eftersom avståndet mellan varje byxa är förutbestämt får man plats med färre plagg på bredden. Fördelen med byxhängare är att de ger en dedikerad plats för dina byxor och att de hänger stadigt. Har ni tänkt att ha öppna garderober i er walk in closet så kan byxhängare med vissa stilar se estetiskt tilltalande ut. Vi kan tillhandahålla byxhängare som är både öppna och stängda i framkant. Vi kan också låta tillverka byxhängare i ett träslag som matchar garderoben.

Plagg i låda:

Till exempel underkläder, tröjor och t-shirts. Lådor har hög flexibilitet och bra överskådlighet men är också mer kostsamma. De flesta behöver en låda som är minst 60 cm bred för underkläder. Damunderkläder behöver oftast ytterligare 20-40 cm. Utöver detta är det vanligt med tre lådor á 60 cm till t-shirts, tröjor och andra accessoarer. Minsta rekommenderade utrymme för lådor är totalt 180 cm. När man har en bred låda, till exempelvis underkläder, kan det vara bra att dela in lådan i sektioner genom att lägga till ett så kallat kryss.

Smycken och andra accessoarer

Till exempel halsband, örhängen, slipsar och klockor.  Oftast räcker det med en låda á 60 cm per person för smycken och accessoarer. Lådor för smycken kan vara lägre och blir därmed ibland innerlådor eller en smalare låda som hamnar överst. I smyckeslådan kan det vara både praktiskt och snyggt med indelningar. Slipsar kan med fördel rullas ihop snyggt och läggas i en låda. Det går också att lägga skinn eller filtmatta i botten av lådan för en lyxig känsla – på så sätt hålls också accessoarerna på plats vid öppning och stängning av lådan. 
Klädkammare inredning glas valnöt

Skor

De flesta har cirka 10 par skor, vilket kräver 200 cm i bredd. För skoförvaringen behövs ca 35 cm djupa hyllplan – 15 cm höga för platta skor och 25 cm höga för kängor/ högklackat. Vinklade hyllplan kan visserligen vara snyggt i en walk in closet men är inte lika platseffektiva.

Väskor

Väskor kommer i alla möjliga storlekar och former. Normalt sett placeras de på hyllplan i en walk in closet. Finare väskor kan med fördel placeras i ett öppet skåp eller i ett inglasat skåp med belysning. Ritar vi en walk in closet eller garderob i en lägenhet brukar vi kolla om man behöver plats för weekendväskor eller resväskor. Även om vi försöker undvika att ha de där djupa hyllorna överst i en garderob kan de vara utmärkta för resväskor. Då bör man ha 80 cm i bredd och 40 cm i höjd för att få plats med de flesta typer av resväskor.
walk in closet glashyllplan grått glas tonat glas

Sittbänk

Finns det utrymme för en sittbäk kan det se väldigt lyxigt ut. En walk in closet med många parallella högskåp kan upplevas som trång – då kan en nisch med spegel, sittbänk och belysning bli en perfekt lösning. 

Mer inspiration kring sittbänkar.

Sminkbord

Är du intresserad av smink och har en partner som är trött på att du ockuperar badrummet? Ett sminkbord kan bli både snyggt och praktiskt! Glöm behovet av dagsljus, med LED belysning på 5000K och CRI 90+ så får du ett naturligt ljus.

Kassaskåp?

Vid inbrott går tjuvar oftast direkt till sovrummet eftersom de flesta har sina värdesaker där. Ett kassaskåp i din walk in closet kan vara ett tryggt tillägg. Det finns lösningar som öppnas med kort, men det går även att designa utrymmen som är dolda, såsom ett lönnfack.

Övriga förvaringslösningar att fundera på

Behöver du förvaring för:

  • Höga och smala saker – exempelvis en torkställning eller iläggsskiva? Avvara i så fall en smal sektion på cirka 15-20 cm i bredd, och minst 130 cm i höjd
  • Strykbräda – kan antingen integreras i ett hyllplan eller i en låda, alternativt förvaras i en smal sektion enligt ovan
  • Förvaringslådor för exempelvis säsongskläder eller prylar i plastbackar? Lägg då till två till tre hyllplan á 60 cm.
Inredning städskåp skurhink dammsugare

Smartare förvaring med KonMari-metoden

Önskar du få bättre ordning i din garderob?

Läs vår artikel om
KonMari-metoden – så kan du vika smart och få bättre översikt i din garderob.

Del 3 - Utformning

Vilken stil vill ni att er walk in closet ska ha – klassisk, modern eller en kombination? Stilen styr layouten mer än man kan ana, och det finns några riktlinjer som är bra att känna till för att skapa en bra helhet.

Klassiskt eller modernt?

En walk in closet i klassisk stil har ofta en synlig stomkant, det vill säga en innanförliggande lucka. Stommen utgör en ram kring luckan eller lådan, och styr symmetrin i skåpen. Här krävs en viss höjd och bredd för att få ett snyggt resultat. En klassisk walk in closet har i regel överskåp, kanske med en stege och ofta med utvändiga lådor. Ramen stjäl visserligen utrymme men ger ett klassiskt intryck.
Platsbyggd garderob sekelskifte NCS S5502-B
platsbyggt förvaring takhöjd sovrum garderober lyx supermodular varmgrå greige
Den moderna stilen har färre “regler” och begränsningar när det gäller konstruktionen. Friheten är större vid val av storlek på luckor och lådor. Innanförliggande luckor eller släta från golv till tak? Överskåp eller inte? Knoppar eller push-to-open? I slutändan är det proportioner och tekniska materialbegränsningar som avgör hur fördelningen blir.

Invändiga eller utvändiga lådor?

Det kan vara riktigt snyggt med luckor från golv till tak, utan passbitar. Med push-to-open beslag skapas en slät garderob, liknande en vägg till utseendet. Det kan bli vilsamt och symmetriskt tilltalande. Samtidigt innebär det också att man har lådor inne i skåpet. Det blir då “två steg”. Kanske måste man till och med öppna två luckor för att dra ut en låda.

Tips: Har du mindre barn kan en utvändig lådfront vara att föredra då de kanske inte är lika försiktiga med att öppna luckan helt innan de drar ut en låda, vilket kan orsaka skador.

Förvaring snedtak grå garderob NCS S2500-N
luckor golv till tak platsbyggt hall pivot dörr supermodular_

Öppna eller stängda skåp?

Öppna skåp skapar ett visuellt djup vilket gör att det känns större och luftigare. Öppna skåp möjligör också installation av belysning som adderar ytterligare till känslan av lyx. Även om öppna skåp ger mer av en “walk in closet-känsla”, så är det ofta bäst med en kombination. Med öppna skåp är det dock en fördel om du tycker om att ha ordning i garderoben, eftersom eventuell oreda är fullt synlig.
Stiligt - En klassisk trägarderob med kläder hängande i.
Stiligt - En klädkammare med kläder och ett bord byggs.

Blir det inte dammigt utan luckor? Givetvis är det ofrånkomligt med lite damm, hur dammigt det blir beror på hur ofta ni går in i er walk in closet. Vilken del av huset ligger den i och hur ofta passerar ni genom rummet?

Luckor av glas är också en variant, men också bland de dyrare alternativen eftersom det måste vara snyggt både in och utvändigt, och gärna med belysning.

Del 4 - Planlösning

Hur stort behöver rummet vara för att skapa en walk in closet känsla? Hur djupt är ett skåp och var ska dörren vara placerad? Här fördjupar vi oss i planlösningen för en walk in closet.

Hur många kvadratmeter behöver en walk in closet vara?

När det gäller planlösningen är rummets proportioner, eventuella snedtak och placering av fönster och dörrar faktiskt viktigare än rummets storlek. Beroende på rummets förutsättningar kan det skilja sig mycket i vilken känsla det ger och hur mycket plats man får. Den minsta walk in closet vi på Stiligt byggt var runt 3,7 kvadratmeter och den största 30 kvadratmeter.

Tips: Ett misstag vi ofta ser vid nybyggen är att man delar av sitt sovrum och bygger ett separat rum som walk in closet. På så sätt blir båda rummen begränsade. Då är det bättre att satsa på en öppen planlösning som gör att sovrummet blir större och att din walk in closet får större flexibilitet. För visst vill du hellre titta på en vacker garderob än en målad vägg?

Vad påverkar planlösningen för en walk in closet?

Dörrens placering påverkar planlösningen i hög grad. Generellt sett är en centrerad placering det bästa. Om man kan hålla 30 cm från dörrens öppning så känns det inte som garderoberna faller över en när man kommer in, mer avstånd ger en luftigare känsla.

Fönster i en walk in closet är inte helt nödvändigt – mer “nice to have”. Faktum är att ett felplacerat fönster kan stjälpa mer än det hjälper. I ett litet utrymme är det bättre utan fönster, annars begränsar fönstret förvaringsmöjligheterna. Istället är det bättre att jobba med snygg, inbyggd belysning. Och om det är möjligt, varför inte sätta in ett takfönster?

walk in closet / Klädkammare takfönster öppen förvaring

Takhöjd hjälper till, men är inte avgörande för känslan. Så länge takhöjden är minst 240 cm går det att nå bekvämt upp till den höjden. Vid större takhöjder blir pall, stege eller överskåp aktuellt. Med 240 cm i takhöjd får det att få dubbla rader för upphängning och en låda längst ner (se bild ovan). Räkna med minst 100 cm per rad.

Snedtak kan kännas utmanande, men av erfarenhet kan en walk in closet med snedtak bli förvånansvärt effektivt. Utgångspunkten vid snedtak är att det ska gå att stå raklång och lyfta av kläderna från galgen utan att slå i huvudet.

Ju mer taket lutar desto mer kommer garderoben att behöva flyttas ut. Beroende på hur ditt förvaringsbehov ser ut så finns det olika lösningar. Oftast går det att nyttja hela djupet – till exempel genom hyllplan bakom kläderna eller med förvaringsbackar för säsongskläder.

Klädkammare inredning mörkt trä
Stiligt - En klädkammare med rockar och skor.

Såhär kan det se ut när garderoberna blir väldigt djupa -På den vänstra bilden ser man till exempel ett utmärkt utrymme att förvara resväskor. På den högra bilden skulle till exempel skoförvaring vara ett utmärkt alternativ.

Dimensioner för skåp och lådor

Skåpens djup bör vara minst 55 cm för hängförvaring och 35cm för (sko)hyllor.

Höjden på en låda varierar beroende på användningsområde:
klädförvaring 15-25 cm
skohylla 15-35 cm
klädhylla 20-30 cm

Höjd för att hänga kläder ska vara minst 90 cm (helst 100 cm). För klänningar gäller 130-150 cm.

Stommarnas djup: Minsta rekommenderade djup är 53 cm, för att galgar ska få plats – annars slår de i ryggskivan. Vi får ofta frågan om man kan hänga galgar på bredden istället för på längden, om djupet är mindre än 53 cm. Dessvärre är sådan upphängning inte att rekommendera då kläderna blir svåråtkomliga.

Stiligt - En vit walk in closet med rosa soffa designad av Unika platsbyggda kök & walk in closets.

Garderoben i exemplet är 12 kvadratmeter. Rummets förutsättningar var optimala för att skapa ett pampigt och luftigt intryck.

Minsta rekommenderade storlek för en walk in closet

I en liten walk in closet är det optimalt om dörren är centrerad på långsidan av rummet, med ett eventuellt fönster på motsatt sida.
Med en dörrbredd på 80 cm och 55 cm djupa garderober så är minimum bredd på rummet 190 cm, för att kunna ha fulldjupa garderober på båda sidor.

planritning mini walk in closet
Stiligt - En klädkammare med svarta skåp och en vas är perfekt för förvaring av kläder och accessoarer.

Liten walk in closet – mått 207 cm bred och 176 cm djup. Garderoberna är 55 cm djupa.

27 gradig taklutning. Tidigare ägare hade delat av rummet med garderober. Men med våra möjligheter att kundanpassa blev det en fantastisk utsikt från sängen med möjlighet till en ö. För att inte slösa utrymmet invändigt klädde vi även insidan (tak och pelare) och byggde även i efterhand en skohylla. Här kan man använda hela utrymmet bakom. 

Walk in closet och lutande tak

45 gradig taklutning. Här behövde garderoben flyttas ut 1465mm för att få kunna stå raklång. Då kunden hade villa var de inte i behov av att nyttja utrymmet bakom. Vi gjorde dock en liten lucka i lådskåpet i mitten så att man kunde inspektera utrymmet.

mini walk in closet 45 gradig lutning
Stiligt - En walk in closet med svarta skåp och lådor till Unika platsbyggda kök & walk in closets.

Del 5 - Välj en designstil

Kanske vet du precis hur din walk in closet ska se ut rent designmässigt, eller så behöver du lite hjälp på traven.

Om du behöver inspiration kan vi tipsa om att drömma dig bort på exempelvis Pinterest eller Instagram.

Du kan också titta närmare på några av de walk in closets vi på Stiligt har designat och byggt åt våra kunder – se våra referenscase för walk in closets nedan.

Inspiration till din walk in closet

Exempel på walk in closets vi har byggt, i en mängd olika stilar. Bläddra igenom och hitta inspiration till din nya walk in closet.

I ett vackert herrgårdshus har vi på Stiligt skapat en master suite, som med sitt symmetriska utförande och harmoniska materialval skapar en lugn och avkopplande känsla. Genom att bygga om planlösningen kunde vi skapa en lyxig walk in closet i anslutning till sovrummet. Det lilla badrummet förvandlades till ett exklusivt badrum en suite.
I en arkitektritad 60-talsvilla med storslagen utsikt över Askim fick vi på Stiligt i uppdrag att designa en “master wing” – en utbyggnad med sovrum, walk in closet och badrum.
Går det att bygga en walk in closet som är både lyxig och prisvärd? Självklart, säger vi på Stiligt. Med noggrann planering, medvetna materialval och genomtänkt belysningsdesign har vi här lyckats skapa en klädkammare som både är lyxig och praktisk, allt inom ramen för en kostnadseffektiv budget.
Om du letar efter en klädkammare som är snygg och har gott om förvaringsmöjligheter är detta det perfekta valet för dig! 
Här har vi det snitsigt och stilfullt på samma gång, ett hem med en enhetlig harmoni. Färg, form och funktionalitet är noga utvalt till det yttersta för att bibehålla den rymd som lägenheten bjuder på.
Här har vi kombinerat exklusiva material av flera de i klädkammaren. Träinredning i valnöt, ön med lådor är inklädd med det finaste italienska lädret, belysningen som är integrerad ligger i bakkant.
Här har vi fått chansen att hjälpa en familj som har en bra yta, men i och med snedtaket kände de att det är svårt att få till maximal förvaring.
Ett av de mest omtalade rummen i många hem är idag hemmets walk in closet. Rummet som ofta blir det lilla extra, där det är ok att satsa på detaljer som övriga hemmet inte har och ett rum många drömmer om att ha
Det svarta tillsammans med den gröngråa väggfärgen skapar en fin kontrast som ger ett modert och lugnt uttryck. Det sluttande taket såg vi som en möjlighet att skapa något unikt.
Vad gör man när barnen flyttar ut och ett helt rum plötsligt finns över? Man låter givetvis Stiligt skapa en fantastisk walk in closet.
Vem vill inte vakna upp till den här utsikten? Garderobsön är elegant placerad, med bänkskiva i Carraramarmor. Den breda ramen runt om lådorna och skåpen är skarvlös vilket ger ett rent och lyxigt intryck