GLANSTAL

Att förstå färg och glanstal kan vara nyckeln till att skapa effektiva och attraktiva designlösningar, samt att välja rätt material för olika tillämpningar.

Färg och yta

Samma färg-kulör, men med en rad olika material som kakel, papperstapet, läder, väv, keramik, textil, glas eller metall ger starkt varierande uttryck och karaktär och uppfattas som en helt annan färgupplevelse för ögat. Beroende av själva materialet upplevs de olika.
glanstal

Matt färg:

Fördelen är att den döljer skavanker och ger en lugn yta utan blänk medan nackdelen är att den lättare blir repig och är svårare att torka av och hålla ren.

Glansig färg:

Fördelen är att den är lätt att torka av och ljusar upp, då den reflekterar ljus, medan det till nackdelarna hör att ojämnheter framträder tydligare och kräver därför mer noggrannhet.

Tips:

Ett sätt att få fram en effektfull interiör är att våga blanda och kombinera olika glanstal med olika struktur i samma färgnyans, som bidrar till ett lugnt och harmoniskt intryck i rummet. Kombinationen av matt mot glans och vice versa, är att de förstärker effekten av varandra och bidrar till liv och energi i rummet på ett fint sätt.