Stiligts färgskola - GLANSTAL

GLANSTAL

Färg och yta

Samma färg-kulör, men med en rad olika material som kakel, papperstapet, läder, väv, keramik, textil, glas eller metall ger starkt varierande uttryck och karaktär och uppfattas som en helt annan färgupplevelse för ögat. Beroende av själva materialet upplevs de olika.
glanstal

Även faktorer som val av pigment eller lösningsmedel, plastfärg kontra oljefärg eller om färgen är tjockt påmålad eller laserad, ger olika intryck av en och samma kulör. Färgupplevelsen påverkas också av om ytan är blank, matt, slät eller kornig, mönstrad eller enfärgad.

Så hur ska man gå tillväga i fråga om val av färg för att få ut bästa möjliga resultat? Vad ska man tänka på beträffande glans, struktur och textur?
All målad färg har mer eller mindre glans, och sättet man mäter detta med heter Gardners 60 glansmätare och värdet i glansenheter anges i skala 0-100, även kallat “skaldelar”.

Glans 0 är helt matt yta och reflekterar ljus diffust och utan någon riktning. Ser vi på glans 100 så är det en yta som speglar sig och skickar ut allt ljus i en bestämd riktning. Man delar in glansvärden i följande termer:

Högblank 100-90 (Snickerier och metall som utsätts för hårt slitage/smuts).

Blank 89-65 (Vanligtvis på golv och skåpsluckor).

Halvblank 30-59 (Används till trädörrar och lister, dock rekommenderas glans 50 i våtrum).

Halvmatt 11-2 (Till väggar som man vill kunna torka av som kök, hall och barn-rum).

Matt 6-10 (Till väggar som bör tåla viss avtorkning).

Hel-matt 0-5 (Helt reflexfritt och därför lämplig till innertak, dock ej till kök/våtrum).
En matt kulör ser likadan ut i alla ljus. En mycket blank yta upplevs olika beroende på hur den belyses, vilka färger som finns intill och vad det är för reflexer som uppstår.

Alla ytor har ju någon form av struktur, från slätt till grovkornigt eller på annat sätt tredimensionellt mönstrad. På slät yta framträder färgen mer likartat och jämnt medan en strukturerad yta får skuggor som påverkar upplevelsen av färgen och ger den ett mörkare, mer svartaktigt intryck.
Man kan generellt säga att ju blankare en färg är, desto tåligare är den mot rengöring, medan den matta som kanske mest används som takfärg, inte tål att torkas av på samma sätt, även om det är en trend just nu med mattare kulörer som ger ett vilsammare intryck i vuxna hem, men kanske inte rekommenderbart för småbarnsfamiljer direkt.  En kort sammanfattning kring för- och nackdelar med de olika glansgraderna:

Matt färg:

Fördelen är att den döljer skavanker och ger en lugn yta utan blänk medan nackdelen är att den lättare blir repig och är svårare att torka av och hålla ren.

Glansig färg:

Fördelen är att den är lätt att torka av och ljusar upp, då den reflekterar ljus, medan det till nackdelarna hör att ojämnheter framträder tydligare och kräver därför mer noggrannhet.

Tips:

Ett sätt att få fram en effektfull interiör är att våga blanda och kombinera olika glanstal med olika struktur i samma färgnyans, som bidrar till ett lugnt och harmoniskt intryck i rummet. Kombinationen av matt mot glans och vice versa, är att de förstärker effekten av varandra och bidrar till liv och energi i rummet på ett fint sätt.