Sammanfattning lärdomar från ”Tillbakablicken”:

Sammanfattning lärdomar från ”Tillbakablicken”:

HUSDRÖMMAR omgång 10 2023

Tillbakablick från

Husdrömmar som fyller 10 år”
Var är vi: Södra Björstorp i Skåne.


Temat: Jubileumsfest för alla deltagare sedan 10 år tillbaka i tiden med arkitekt Gert Wingårdh och programledare Anne Lundberg, SVT-kollegor som värdpar.


Vilka deltar: Inspirerande, starka, härliga och ärliga människor som bjudit oss i TV-sofforna på sina ” resor att skapa sina drömhem”, vare sig de renoverat eller byggt nytt från grunden. De har generöst bjudit på sina många gånger snirkliga och mödosamma resor, med allt ifrån ren skär lycka till djupaste förtvivlan och sorg, då det inte blivit som man föresatt sig eller trott på var möjligt att uppfylla. Många är ”renoveringsfällorna” som man kan snubbla över med för stor optimism i fråga om tidsramar för avslut, budget som ”måste räcka hela vägen”, övertro på hantverkares förmågor och att samtidigt kanske hinna med karriär, barn och en söt hundvalp som grädde på moset…….


En del av deltagarna från förra omgången kommer att få en fortsättning i kommande program om hur deras projekt framskridit sedan sist.

Drömfabriken i Härnestad

Stiligt - En grupp människor poserar för en bild i en vacker trädgård.

Sammanfattning lärdomar från ”Tillbakablicken”:

Många av deltagarna vittnar om att det var tuffare än de kunnat ana, med lite naiv övertro på både budget och tid för inflytt, som inte höll i verkligheten. Och att detta var mer regel än undantag för de allra flesta som testat att bygga/renovera.
Men även förvånansvärt många av deltagarna hade sålt och gått vidare med nya projekt för händerna. Anledning kunde vara att själva renovering och byggande blivit mer en livsstil, att ” själva resan var målet” och inte det färdiga huset/hemmet.

Ett av paren hade under 30 år hunnit med 20 olika hus, och ofta de fulaste objekten som ingen annan högg på, och som de förvandla och ”strössla kärlek på”, för att överlämna till nästa familj att förvalta.

En familj som mödosamt renoverat ett stort hus, upptäckte efter att bott där ett tag, att de blivit slavar under huset, tiden räckte inte till för barn och familjeliv och bytte ut det mot ett mindre, mer lättskött hus.

Men alldeles oavsett, om hemmet är för alltid eller ett projekt som utförs för nästa, så är Husdrömmar som livet självt, det pågår medan vi andas, lever och väntar på det vi egentligen inte vet så mycket om, innan vi är där. Och inte låter det sig heller alltid styras som vi skulle önska och vilja, utan det så mycket mer spännande under resans gång, och som vi ser fram emot att följa under vårens säsong!

Ha inte brådska med materialval

Stiligt - I kostym och hatt samtalar en man med en annan man i hatt.

G Ett stort tack alla fantastiska Hus-Drömmare för er generositet och ärlighet om vad det betyder i verkligheten och som både kan sporra eller avskräcka att själv ge sig på Hus-drömmen!


( Själv är undertecknad inte avskräckt….. sorry, kära make)
Anne Olsson

Bilder från projekt

Stiligt - En flygvy över ett hus som rivits nära Drömfabriken i Härnestad.

Drömfabriken i Härnestad del 2 –Husdrömmar 2022

Hur Stort Behöver Rummet Vara För Att Skapa En Walk In Closet Känsla? Allt beror på rummets proportioner, om det finns snedtak samt placering av fönster och dörrar. I denna artikeln har vi tagit med mått och bilder från utförda projekt så ni lättare kan förstå era förutsättningar.

Läs mer »
Husdrommar-tillbaka-i-rutan

Husdrömmar 2022

HUSDRÖMMAR HEM / INSPIRATION / Husdrömmar säsong 9, 2022 – Allt om nya säsongen Om du är ett fan av husdrömmar vill du inte missa

Läs mer »