Golvguide - Hur väljer man rätt golv?

Golvguide - Hur väljer man rätt golv?

Golvguide: Välja golv- Hur väljer man rätt golv?

Välja golv- Hur väljer man rätt golv?Valet av golv kan påverka utseendet, komforten och funktionen i ett rum, så det är viktigt att välja rätt typ av golv för dina behov och preferenser. 

Trägolv ger en naturlig och varm estetik som passar de flesta inredningsstilar. Det är slitstarkt och kan vara mycket långlivat om det underhålls korrekt. Massiva trägolv kan slipas om flera gånger och behandlas om det blir repor eller slitage. Parkettgolv kan beroende på tjockleken på ytskiktet också slipas om det skulle behövas. Vanliga träslag som används är ek, ask, valnöt och björk. Vanligt förekommande är fiskbensparkett, Chevron, 1-stavs enstavs, flerstav, och plankor i olika bredder. Utseendet går också att ändra genom att behandla, exempelvis genom att vitpigmentera eller mörkbetsa golvet. Massivt trägolv kan vara känsligt för vatten och fukt vilket kan orsaka buckling eller deformering. Priset kan ofta vara dyrare än andra golvtyper.

Laminatgolv är ett mer budgetvänligt alternativ med ett träliknande utseende. Det är ofta ett hållbart och reptåligt ytskikt som är enkelt att rengöra. Laminatgolv är tillverkade av träfibrer med en hård melaminyta och tenderar att låta mer än trägolv, på grund av den hårda ytan och lätta vikten. De kan dessutom kännas lite ihåliga under foten jämfört med riktiga trägolv. Installationen är ofta enkel tack vare klicksystem. Det är dock inte lika långlivat som äkta trägolv och kan vara svårare att reparera. Vissa laminatgolv kan kännas plastiga eller mindre autentiska än äkta trägolv. En fördel är att det ofta går att lägg ovanpå befintligt golv.

Stiligt - En växt i en påse på ett vitt trägolv.

Klinkergolv (Keramiska plattor) är ett annat golvalternativ. Klinkers ör extremt hållbara och motståndskraftiga mot vatten och fläckar. De finns i otroligt stor mängd olika färger, mönster och storlekar. De är lätta att rengöra och behåller sitt utseende under lång tid. Fogarna mellan plattorna kan vara svåra att rengöra och underhålla. En annan nackdel med klinkersgolv är att de ofta känns kalla att gå på.

Vinylgolv är ett mångsidigt och budgetvänligt alternativ med olika mönster och färger, inklusive träliknande mönster. Det är vattentåligt och lätt att rengöra. Det är komfortabelt att gå på tack vare en mjukare yta. Vissa vinylgolv kan kännas mindre äkta än andra golvtyper. Hållbarheten kan också variera och kan slitas ner över tid, särskilt i högt trafikerade områden.

Stengolv (Marmor, Granit, Kalksten) har ofta högsta kvalitet och elegans med unika mönster och färger. De är extremt hållbart och motståndskraftigt mot slitage. Ofta lätt att rengöra och hålla rent. Vanligtvis är det dock dyrt att installera och kan kräva professionell installation. Ofta är det också kallt att gå på, särskilt i kallare klimat.

Betonggolv är ett golv med modern och industriell estetik. Det är mycket hållbart och kan anpassas med färger och texturer. Det passar bra i moderna och minimalistiska inredningar och är effektivt om man vill få till inne/ute känsla i ett hem. Även detta golvet är kallt att gå på men golvvärme kan läggas till för att öka komforten. Det är dock svårt att ändra eller reparera om ytan skadas. Man kan tro att betonggolv är mycket tåligt men många gånger är det ganska känsligt för fläckar, beroende på vilken behandling och slipning det har genomgått.

LHeltäckningsmatta eller textilgolv är ett annat golv alternativ som blivit mer och mer populärt igen. Tuftade, vävda och nålfiltsmattor är bland de vanligaste varianterna och finns i mängder av olika färger, material och längd. Olika garn, dess kvalité och längden på luggen spelar roll för hur skön mattan är att gå på. Matta bäst i torra rum så som exempelvis sovrum och walk-in-closets. Förutom fördelar som att det är mjukt att gå på och ljuddämpande så kan det också vara bra för dammallergiker om man dammsuger regelbundet – mattan binder nämligen dammet i luften. Nackdelen är att det kan vara svårt att få bort fläckar.
Stiligt - En kvinna i en svart klänning som står framför en lyxig klädkammarespegel.
Välj en golvtyp som passar ditt utrymme, din budget och dina personliga preferenser. Tänk på hur golvet kommer att användas, hur mycket underhåll du är villig att utföra och vilken estetik som passar bäst i ditt hem eller arbetsutrymme. Innan du fattar ett beslut, överväg att rådfråga en professionell inredningsarkitekt eller golvexpert för att få vägledning som är specifik för dina behov.