Moderna kök

Det finns många olika aspekter i vad som utgör moderna kök. För oss handlar det dels om att använda senaste generationen av material och lösningar. Men också hur man utformar kök i form av användning och layout. läs på instagram

Modernt kök med varma färger

Modernt kök med varma färger

Stiligt - En bild av ett platsbyggt modernt kök med en marmorskiva.

Modernt kök med varma färger

Som så ofta är det som känns stilla och harmoniskt för ögat ett resultat av minutiöst planerade. En kombination av flera olika material i varma färg harmonierar och skapar en hemtrevlig känsla. Att designa och bygga moderna kök är något vi brinner för lite extra.

Det finns många olika aspekter i vad som utgör moderna kök. För oss handlar det dels om att använda senaste generationen av material och lösningar. Men också hur man utformar kök i form av användning och layout. Öppen planlösning och stora glasytor är något som kännetecknar de flesta moderna kök.

I samband med att köket förnyades byttes altandörren från en halvglasad till helglasad och två fönster blev ett stort. Förutom att det släpper in mer ljus medger ett stort fönster också att blicken söker sig ut till den vackra utsikten över sjön Åsunden. Ett typiskt 80-tals trappräcke av träribbor blev ett modernt glasräcke. Golven slipades och vitpigmenterades. Belysningen, från Super Modular, planerades av oss i samklang med köksdesignen. Slutresultatet blev att köket upplevs avsevärt mycket rymligare. .

‘Luckorna på högskåpen går hela vägen upp till tak och är tillverkade av varmgrå Fenix Laminat, modell Castro Ottawa 0717. Vitrinskåpet hjälper till att skapa djup och gör köket mer levande då det lyser upp vackert på kvällen. LED belysningen är placerad så nära framkant som möjligt för att vackert men dolt kunna belysa vitrinskåpet. Glashyllplanen som är optiwhite skapar en öppen och exklusiv känsla och lyfter fram den vackra, betsade eken. Kyl och frys är dolda bakom luckor som har infrästa handtag. Ångugn och kombimikro är från AEG. Modell 9000 steam pro. Skåpet längst till höger fungerar som ett skafferi och kaffestation. Den integrerade belysningen tänds när man öppnar skåpet. Mittendelen av skåpet är inklätt i ekfanér som skapar en exklusiv känsla.

Stil: Modern
Lucktyp: Mörkbetsad ekfanér
Stommar: Antracit
Grepplösning: Handtagslöst och push-to-open Belysning: På sidor av kaffestation samt under över skåp
Speciallösningar: Maskinlyft Bänkskiva: Statuario venato

>> Det finns många olika aspekter i vad som utgör moderna kök <<

Genom smart planering har vi sluppit det fula ventilationsgallret. Kall luft skall kunna komma in i sockeln och släppas ut upptill. Ett kylskåp skall ha 20 cm3 luftgenomströmning. Genom att ha avstånd mellan sockelns ovankant och att stommarna har avstånd till taket kan ventilerande luft strömma obehindrat bakom högskåpen.

Ön som också gått under namnet “smycket”. Då kunden hade en köksö i det tidigare köket som inte användes så mycket var tanke från början att kanske exkludera den helt. Det skulle skapa en väldigt stor outnyttjad yta som gjorde att det kändes tomt. Därmed växte tanken fram med “smycket”, som blev arbetsnamnet på den nya köksön. Den skulle påvisa hantverksskicklighet och skapa en vacker fokuspunkt. Samtidigt även vara en funktionell förvaring för porslin. Bänkskivan på köksön, tillverkad av Taj Mahal kvartsit, ger intrycket av ett solitt stycke sten och blir en vacker detalj. Luckorna med gerade kanter sitter monterade på extra djupa lådor. Luckorna är gjorda av 1.5mm tjock, kvartssågad ekfanér. Pigmenteringen är en svartbrun bets som avslutats med en matt lack. En vacker detalj är att luckorna är mönsterpassade. Något vi gör i de flesta projekt. Aluminiumprofilerna är infrästa i stommarna vilket ger en handtagslös design. Det medger också att en LED profil kan monteras under bänkskivan. På kvällen ger det en vacker effekt tillsammans med takpendlarna. Aluminiumprofilerna kan pulverlackeras i valfri RAL och även olika glanstal.

I ett tidigt skede bestämde sig kunden för att ha en downdraft-fläkt integrerad i induktionshällen. Något som blivit lite av en standard hos våra kunder och vad vi ser har blivit en allt vanligare del i moderna kök. I detta fall blev det en Bora professional 3.0 med stekplatta (Teppan Yaki) och vred monterade i en lådfront. Genom att placera vreden i framkant får man en större yta på hällen. En exklusiv detalj i ett modern kök. Vi får ofta frågan och downdraft fläktar är bra då ånga stiger. Svaret är, JA, de fungerar utmärkt. I en köksö är de oftast det bästa alternativet. Lådorna framför hällen är planerade i detalj för att maximera inredningen utifrån kundens behov.

Stiligt - Ett platsbyggt modernt kök med kaffebryggare och mikrovågsugn.
Stiligt - Ett modernt kök med vitrinskåp och bänkskiva i marmor. (På svenska: Ett platsbyggt modernt kök med glas skåp och marmor bänkskiva
Stiligt - En bänkskiva i trä med en pensel på i ett modernt kök.
Stiligt - Ett platsbyggt kök med skåp i mörkt trä.

Då kökets ytor tillät att vi tog plats på djupet flyttade vi ut hela väggen genom att bygga 20 cm djupa stommar. Perfekt plats för glas, kryddor och mycket annat. Luckorna linjerar med stänkskydd av kvartsit. Det blev också en naturlig plats för nischen som planerades i ett tidigt skede. Nischen hjälper till att skapa djup och blir en vacker del att belysa på kvällen. På tal om belysning är två takspotlights från Super Modular grupperade ovanför hällen och ger bra belysning.

Vasken och blandaren är planerade så att de är centrerade i fönstrets öppning. Den exklusiva blandaren är från KWC ERA. Vasken är 800 mm bred. Som utgångspunkt brukar vi göra vask skåpen minst 800 mm breda för att för att få tillräckligt med plats för källsortering. Det brukar då också vara snyggare att ha en 700 mm diskho eller bredare. Förutom att det ger mer plats blir symmetrin ofta bättre i köket då en 500 mm vask kan se liten ut.

Som standard i våra projekt har vi en elektrisk motor som knuffar ut lådan. Man slipper därmed ta på luckan med kladdiga och blöta händer.

Vinkylen är strategiskt placerad i den bemärkelsen att vi ville att den skulle ta så lite uppmärksamhet som möjligt. En snygg detalj är att vi linjerat vinkylens ovankant med luckorna vilket krävde lite eftertanke och anpassning.

alla bilder från projektet

bilder från ANDRA moderna köksprojekt

I skandinaviska kök är en öppen och luftig atmosfär central, vilket ofta innebär färre väggskåp, eller inga alls. Köksön är en central del av köket och erbjuder gott om arbetsyta och förvaring.
Som så ofta är det som känns stilla och harmoniskt för ögat ett resultat av minutiöst planerade. En kombination av flera olika material i varma färg harmonierar och skapar en hemtrevlig känsla.
Tack vare ekens naturliga ådring och läggningen av faneret kan man se skiftningar genom den mörka betsen. Porerna (Strukturen) i träet skapar mikro skuggor vilket ger mer liv när ljuset studsar på luckan. Designen är minimalistisk och handtagslös.
Villa Fernströms minimalistiska kök med öppna ytor och en massa lösningar som är dolda för ögat, men som gör detta kök till ett drömkök.
Ett minimalistiskt kök med varma toner ger ett välkomnande och lugnt intryck i denna vackra sekelskifteslägenheten i Linné. Med de rena ytorna dras blicken till de vackra detaljerna som original stuckaturer och takrosett.
Utöver ett antal grundläggande krav på funktion, förvaring och färg (gissa vilken) fick vi fria händer. Med tanke på slitaget på ett kontorshotell och festlokal så blev Fenix laminat det naturliga val i både skåpsluckor,
Med en helt öppen planlösning ville vi i detta projekt få köket att smälta in. Allt är utformat med minimalism i åtanke. Öppen planlösning kan ofta innebära att man offrar förvaring eller vitvaror.

Nedan finner du de mest efterfrågade köksstilarna just nu.

Det finns många olika köksstilar, men ett av de mest tidlösa köken är det klassiska köket.

Här kan du se exempel på olika kök som vi har gjort